Iertare...
10.01.2021 1 392 0 bestuser

Iertare...

Scrisori din cărți
Favorite


Înainte de a citi scrisoarea, trebuie să ne gândim la moravurile societăţii secolului al XIX-lea, nu tocmai diferite de cele actuale. Ce bărbat s-ar fi căsătorit cu o curtezană cunoscută de tot Parisul? Ce bărbat s-ar căsători, în zilele de astăzi, cu o actiţă porno cu aceeaşi celebritate ca a Margueritei? Ce bărbat ar putea face faţă reproşurilor familiei faţă de o astfel de căsătorie? O familie a cărei „reputaţie” ar fi etern ştirbită de „oaia neagră” care s-a căsătorit cu o curvă?

Potrivit revistei „Historia”, Dumas-fiul i-a trimis Mariei Duplessis o scrisoare, la care destinatara nu i-a răspuns niciodată. Scrisoarea care stă la baza întregii naraţiuni a romanului Dama cu camelii este, deci, un răspunsul imaginat de Dumas la misiva pe care a recuperat-o după moartea fostei sale amante.


„Scumpul meu Armand, am primit scrisoarea pe care mi-ai trimis-o, văd că ai rămas la fel de bun, şi pentru asta îi mulţumesc Domnului. Da, sunt bolnavă, prietene, de o boală care nu cruţă; dar atenţia pe care mi-o arăţi încă îmi alină mult din suferinţă. Fără îndoială, n-am să mai trăiesc îndeajuns încât să am fericirea să strâng mâna care a scris calda scrisoare pe care am primit o de curând şi ale cărei cuvinte m-ar însănătoşi, dacă ar mai exista ceva care să mă poată vindeca. N-am să te mai văd, fiindcă sunt foarte aproape de clipa morţii, şi fiindcă te despart de mine sute de kilometri. Bietul meu prieten! Marguerita ta de odinioară e tare schimbată, şi poate că e mai bine – decât să o vezi în starea în care se află – să n-o mai vezi niciodată. Mă întrebi dacă te iert; oh! din tot sufletul, dragă prietene, căci răul pe care ai vrut să mi-l faci nu era altceva decât o dovadă a dragostei tale pentru mine. A trecut o lună de când stau în pat, şi ţin atât la stima ta, încât scriu zi de zi la jurnalul vieţii mele, din clipa în care ne-am despărţit şi până în clipa în care nu voi mai avea puterea să scriu. Dacă interesul pe care mi-l arăţi tu, Armand, este sincer, atunci, când ai să te întorci, du-te la Julie Duprat. Ea are să-ţi înmâneze acest jurnal. În el ai să găseşti motivul şi scuza celor ce s-au petrecut între noi. Julie este atât de bună cu mine; vorbim adesea despre tine. Era aici când a sosit scrisoarea ta şi, citind-o, am plâns amândouă.

O rugasem, în cazul în care nu mi-ai fi dat nici o ştire, ca la sosirea ta în Franţa să-ţi înmâneze aceste hârtii. Nu ai de ce să-mi fii recunoscător. Reamintirea zilnică a singurelor clipe fericite din viaţa mea îmi face nespus de bine, şi dacă, citindu-mi însemnările, ai să găseşti în ele scuza trecutului, eu, recitindu-le, găsesc o necontenită uşurare.

Aş dori să-ţi las ceva care să-ţi reamintească întotdeauna de mine, dar la mine totul este sechestrat, şi nimic nu-mi mai aparţine.

Înţelegi, dragă prietene? Sunt pe moarte, şi din camera de culcare aud cum păşeşte prin salon paznicul pe care creditorii mei l-au instalat acolo pentru ca nu cumva să se scoată ceva din casă şi să nu-mi rămână nimic dacă o fi să nu mor. Să sperăm că au să aştepte să-mi dau sfârşitul şi după aceea au să înceapă să vândă.

Vai! oamenii sunt fără milă! Sau, mai degrabă, mă înşel. Dumnezeu este drept şi neînduplecat.
Ei bine, iubitul meu, ai să vii la licitaţie şi ai să cumperi ceva, căci dacă aş pune deoparte pentru tine un lucruşor cât de mic şi s-ar afla, ar fi în stare să te dea în judecată pentru sustragere de obiecte sechestrate.

Tristă viaţă părăsesc!

Ce milostiv ar fi Dumnezeu de mi-ar îngădui să te mai văd o dată înainte de a închide ochii pentru totdeauna! Este cazul, cred, să-ţi spun adio, dragul meu prieten; iartă-mă dacă nu-ţi scriu mai mult, dar cei ce spun că au să mă vindece îmi sleiesc puterile luându-mi sânge, iar mâna mea nu mai este în stare să scrie nimic.

MARGUERITE GAUTIER


Comentarii (0)
Add comment
Lasă un coment

Biografii pe scurt- Miahil Sadoveanu
Biografii despre oameni celebrii pe scurt - Miahil Sadoveanu Mihail Sadoveanu, născut la 5 noiembrie 1880 în satul Pașcani, județul Botoșani, și decedat pe 19 octombrie
Mihai Eminescu - Biografie pe scurt
Biografii despre oameni celebrii pe scurt - Mihai Eminescu Mihai Eminescu s-a născut pe 15 ianuarie 1850 în satul Ipotesti din Moldova, în prezent parte a României.
Rânduri despre familie
Rânduri despre familie
Rânduri despre familie
12.01.23 Filosofăm
Un bărbat fără femeie este ca o femeie fără bărbat. Vedem în jurul nostru tot mai multe neînţelegeri în viaţa de familie, iar certurile și divorţurile s-au înmulțit.
Sunt îndrăgostită de alt bărbat
Am lăsat zilele să treacă. Am crezut că o să se schimbe ceva, că o să mă schimb eu, că… o să îmi treacă. Am crezut că oricum totul se va termina la un moment dat și ne
Mai mult decât sacrificiul
Mai mult decât sacrificiul
Mai mult decât sacrificiul
17.01.21 Scrisori din cărți
Când Marguerite îşi găsise dragostea vieţii şi întrezărea un viitor luminos, cu posibilitatea de a-şi lăsa trecutul în urmă, a trebuit să renunţe la promisiunea noii
Johnny Cash și June Carter o iubire adevărată!
Johnny Cash și June Carter Mariajul de 35 de ani dintre Johnny Cash și June Carter este unul dintre cele mai cunoscute mariaje din industria de divertisment. Ambii

лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 12.0 бесплатно